630 cm2 (kB) MAIL - ART OSTRAVA 2005
Nová síň Ostrava - Poruba 13. 12. 2005 - 21. 1. 2006

UNIE VÝTVARNÝCH UMĚLCŮ - SDRUŽENÍ VÝTVARNÝCH UMĚLCŮ A TEORETIKŮ OSTRAVA
a
GALERIE VÝTVARNÉHO UMĚNÍ V OSTRAVĚ

vás zvou k účasti na bienále Mail-Art Ostrava, nazvané podle zavazující velikosti pojednané plochy. Rozumí se tím výtvarné zpracování plochy 630 cm2 (formát A4 - není podmínkou) a zaslání poštou na adresu Galerie výtvarného umění - Nová síň, Mongolská 2, 708 00 Ostrava - Poruba, s datem poštovního razítka nejpozději 1. listopadu 2005   nebo do téhož data e-mailem na adresu info@gvuostrava.cz. Velikost souboru nesmí překročit 630 kB

Přípustná je jakákoliv technika, případná výška reliéfu práce by neměla přesáhnout 4 mm. Na zadní straně musí být každá práce čitelně označena (autor, název, rok, technika, rozměry, zpáteční adresa). Výstavu je možno obeslat maximálně jedním dílem. U e-mailových zásilek uveďte obdobné údaje v průvodním textu (autor, název, datace, instrukce k prezentaci přiloženého souboru, zpáteční adresa).

Organizátoři usilují o prezentaci, která by umožňovala pravidelnou konfrontaci současných výtvarných trendů doma i v zahraničí nenákladnou formou poštovního kontaktu. Z toho vychází naše prosba, aby autoři ponechali zaslané práce k pozdějšímu využití pro obdobné výstavy komorní tvorby, případně jako dar potencionálním sponzorům bienále Mail-Art Ostrava a výběrově k obohacení grafické sbírky Galerie výtvarného umění v Ostravě.

Pokud autor s bezplatným přenecháním díla pořadatelům nesouhlasí, zašle spolu s výtvarným dílem ofrankovanou obálku se zpáteční adresou a dílo mu bude vráceno. V případě e-mailového kontaktu svůj případný nesouhlas s dalším využitím díla uveďte v průvodním textu.

Těšíme se na Vaši účast.

 


Z HISTORIE MAIL - ARTU

Unie výtvarných umělců - Sdružení výtvarnýchumělců a teoretiků (SVUT) Ostrava a Galerie výtvarného umění v Ostravě již od roku 1994 společně rozšiřují nabídku periodických přehlídek současného umění o projekt 630 cm2 - MAIL ART OSTRAVA. Zaměřujeme jej prioritně na potřebu vzájemné konfrontace s uměním vznikajícím vně ostravského regionu a to formou přehlídek bienálního typu, umožňujících pravidelnou konfrontaci současných výtvarných trendů doma i v zahraničí nenákladnou formou poštovního kontaktu. Je orientován na výtvarné zpracování plochy 630 cm2, odpovídající svou plochou velikosti formátu A4, který poštovní kontakt ještě umožňuje. Během dosavadních pěti ročníků bienále jsme v Ostravě představili nejen díla umělců českých, ale i výtvarných reprezentantů Slovenska, Polska, Rakouska, Německa, Itálie, Francie, Švédska, Holandska, Kanady a Japonska.

Mail art jako forma umělecké komunikace měl v českých podmínkách obrovský význam v době, kdy kontakt mezi umělcem a jeho publikem i mezi umělci navzájem byl ztěžován cenzurováním výstav a perzekucí autorů. Dnes již tyto důvody pominuly, nicméně snažíme se nepovažovat mail art za překonaný a nezajímavý. Budeme velmi zavázáni všem autorům, kteří se rozhodnou pro účast a souhlasí současně s dalším bezplatným využitím zaslaných děl, jež obohatí sbírkové fondy UVU-SVUT Ostrava nebo GVUO.

Mnohé z nich, jako Steklíkovo "Vykouření sedmé cigarety", "Projekt na 63000 mm2" Jaroslava Králíka, Vožniakovy abstraktní kompozice, slepotisk “Posun” Eduarda Antala, “Dynamica relativa” Enríca Bruna, “630 instantních cm2” Jiřího Neuwirta nebo “630 cm 3 +1cm2” Václava Filandra , “Study for Videoner” od Petera Sedgleyho, koncepty Júliusa Kollera a Jiřího Valocha, práce Dalibora Chatrného, Josefa Hampla, Svatoslava Böhma, Evy Damborské, Dany Puchnarové, Miroslava Štolfy, Zoji Villalobos, Jana Paula, Olbrama Zoubka, Lenky Žampové, Nicoly Carrino, Toshiki Karasawa či Jana Sekala jsou vynikajícími ukázkami soudobé komorní tvorby.

Dnes se snažíme oslovit další okruh předních autorů, zejména zahraničních. Vedle klasických i novátorských výtvarných technik na tradičních médiích, mezi nimiž dosud dominuje papír a lepenka, bychom přivítali i práce, které lze zaslat e-mailem. Základní myšlenku nepřekročitelnosti rozměru 630cm2 se pro e-mail pokoušíme pro začátek transformovat na 630 kB. Přitom počítáme se soubory kompatibilními s PC, které lze otevřít v běžných programech (Word, PowerPoint, AcrobatReader, IExplorer, MediaPlayer). Tato poštovní komunikace odpovídá současně dnešnímu rozšířenému způsobu kontaktu a umožňuje multimediální, ozvučené, animované či jinak ozvláštněné prezentace. Srdečně vítáni jsou všichni, kdo chtějí svými pracemi pomoci naplnit záměr tohoto ostravského uměleckého setkání.

Vratislav Varmuža, předseda UVU-SVUT Ostrava

Petr Beránek, ředitel GVUO

10. 10. 2005