5. mezinárodní sympozium Frýdlantský umělecký smalt

Stalo se již tradicí, že se do Frýdlantu nad Ostravicí sjíždějí začátkem července výtvarníci z Evropy, aby se seznámili s tradicí frýdlantské smaltárenské výroby a v konfrontaci s tvůrčí aktivitou výtvarné skupiny EMAIL ART , která působí v Pobeskydí, vytvořili nová díla.

Sympozium, navazující na více než stopadesátiletou výrobní tradici smaltu se koná již tradičně ve spolupráci Města Frýdlantu nad Ostravicí, firmy BEFO, s.r.o. Bohumín, provoz Frýdlant nad Ostravicí a výtvarné skupiny EMAIL ART (člen Unie výtvarných umělců ČR). V posledních letech se o realizaci sympozia zasloužila i Nadace Český fond umění v Praze. Letošní setkání začíná přípravnými pracemi odpoledne ve čtvrtek 3.7.2003 a pokračuje až do pondělí, 7.7.2003, kdy se budou výtvarníci rozjíždět. Z hostů sympozia očekávají organizátoři umělce ze Slovenska, Rakouska, Německa a snad i Maďarska. Celkem by mělo být na setkání minimálně sedm účastníků.

Část výtvarných děl ponechávají umělci trvale ve sbírce Města Frýdlantu nad Ostravicí. Pro návštěvníky byla z těchto prací , doplněných nedávno i ukázkami staré umělecké litiny, otevřena Galerie uměleckého smaltu a litiny v městském Domě kultury ve Frýdlantu nad Ostravicí. Otevřena je ve středu a v sobotu dopoledne a v neděli odpoledne. Zde budou po ukončení sympozia vystaveny i nové práce, které vzniknou na letošním setkání. K.B.

 

Informace pro sdělovací. prostředky:

Pokud máte zájem o návštěvu sympozia, doporučujeme neděli 6. července 2003 dopoledne od 9 12 hod. (popřípadě v sobotu 5. července 2003 odpoledne) , kdy již budou k dispozici hotové práce.

Akce se koná v bývalé firmě Rádlo, výjezd směr Pržno.

Telefonický kontakt během sympozia (dříve jen SMS) na mobil 732 733 653 , komisař akce dr. K. Bogar.

PhDr. K. Bogar

4.7.2003