NÁVRHY DAŇOVÝCH ZMĚN - LÉTO 2005 (1. - Informativní text, 2. - Ohlasy)

1. Informativní text

 

Vážené kolegyně, vážení kolegové, milí přátelé,

v posledních čtyřech letech se Unie výtvarných umělců ČR snaží zlepšit prostředí k výkonu výtvarné tvůrčí činnosti. Chceme odstranit:

1.
nerovnost příležitostí profesionálních výtvarných umělců na trhu.
Jako daňoví poplatníci jsou si před zákonem všichni rovni, ale při prodeji svých produktů ne. Umělecká díla nemohou firmy jako uznaný daňový výdaj pronajímat (výslovný zákaz!!!) a prakticky ani nakupovat. Přitom pro image a postavení firmy - a tedy i pro dosažení zisku - je důležité mít kultivované pracovní a jednací prostory. Proti nákupu luxusního kancelářského i provozního zařízení jako daňově uznaného nákladu bez jakéhokoliv omezení zákonodárce nic nenamítá. Avšak rovnocenné vybavení prostor pro jednání s klienty nákupem uměleckých děl za stejných podmínek možné není. Proti této diskriminaci protestujeme; pokus o řešení v roce 2003 nevyšel, další návrh změny daňového zákona je připravován na srpnové a zářijové jednání parlamentu.

2.
Skoro 15 let už není nutné u stavebních investic počítat s prostředky na kultivaci veřejného prostoru (dříve tzv. výtvarné dílo v architektuře). To omezuje možnost uplatnění výtvarných děl, ale také nesporně ochuzuje životní prostředí. Ministerstvo kultury konečně připravilo návrh zákona, který u veřejných zakázek tuto povinnost státu, krajům a obcím ukládá - ale jen u zakázek nad 150 milionů Kč (!) a jen v relativně malé výši 500 tis. Kč (tj. 0,33 %). Požadujeme, aby tato povinnost byla u všech veřejných zakázek tohoto druhu ve výši 2 %. Bez ohledu na naše opakované připomínky Ministerstvo kultury návrh nezměnilo, vláda návrh schválila a ten jde v srpnu do parlamentu. Připravujeme protest a intervence u poslanců.

K prosazování těchto elementárních změn potřebujeme stále se obnovující mandát a silnou podporu členů i sympatizantů. Rádi bychom znali i Váš názor. Vyjádřete, prosím, třeba i krátkou odpovědí na toto sdělení svou podporu, případně napište své připomínky (
mailto:dane@uvucr.cz).

Děkujeme a přejeme hezké léto.

Václav Kubát, úřadující předseda UVU ČR
Vít Weber, úřadující místopředseda UVU ČR
Oskar Brůža, tajemník a koordinátor činností UVU ČR

© Unie výtvarných umělců ČR, Informační středisko Brno, 4. 8. 2005

2. Ohlasy

V době od rozeslání této informace (4. srpna) do 22. srpna 2005 jsme obdrželi 46 podpůrných stanovisek; někteří členové připojili i kratší nebo delší komentář; následuje výtah některých myšlenek a názorů:

*
Je zajímavé, že se mám vyjadřovat k Vašemu úsilí o zlepšení podmínek umělců právě v době, kdy se "hledá" nový ministr kultury. Dej panu Dostálovi Pánbůh klid a mír, ale ministr to byl podle mého názoru špatný, pokud neuměl anebo nechtěl prosadit oprávněné požadavky, které jste předkládali a které podporuji. Bohužel naděje na nějaké zlepšení je podle mého názoru absolutně nulová. Ministerstvo kultury je podle mého názoru absolutně zbytečná organizace, která jen užírá peníze z mý kapsy daňového poplatníka. Od roku 1989 mi ministerstvo kultury k ničemu nebylo.
Nedávno tu byl na návštěvě z Finska můj přítel sklář , designer, scénograf (...) a mohl jsem jen tiše závidět, když mi předkládal výčet veřejných zakázek, kterých se každoročně zúčastňuje a které mu bohatě stačí na slušné zaopatření, takže se jako umělec může věnovat výtvarné tvorbě na volné noze, bez existenčních starostí. To vše proto, že ve Finsku platí pravidlo o procentech, která jsou v rozpočtu veřejných staveb určená na výtvarná díla. Já jsem měl poslední práci do architektury před 20 lety! O volné noze si musím nechat už dlouhá léta jen snít.

*
Pokud jde o nerovnost příležitostí, myslím si, že to je řečeno ještě velmi decentně. Jde o systematickou likvidaci kultury, která je nebezpečím pro byznys. Inteligentní a kultivovaný občan si bude vybírat a nebude konzumovat přiblblou zábavu.
Existuje termín "podpora prodeje", který je novým výrazem pro úplatek. Ve světě firem, které chtějí prodat své produkty se používají různé prostředky, jako jsou večeře se striptýzem nebo s " uměleckou souloží", kterou je možné započítat do nákladů firmy. Řekněme, že v rámci obchodu jde o kulturní program.
Pokud by se stal onen zázrak a přece jen by se podařilo prosadit změnu daňového zákona, znamenalo by to obrovské oživení. V naší zemi máme obrovský potenciál talentovaných lidí. Výtvarná díla by znamenala pro firmy přínos ve formě nových inspirací. Nenásilně ale účinně by působila na všechny, což se ve výsledku projeví i v jejich prosperitě. Konečně by se změnil uniformní stav firemních prostor, kdy návštěvníka vítají výbojné kompozice zaprášených suchých květin, nebo reklamní plakát.

*
Již čtrnáct dnů čtu sdělení o Návrhu daňových změn(Informace o postupu UVU ČR)a nemohu se z té hrůzy vzpamatovat. Proto raději píšu. Nevím čím jsme si to zasloužili, že se s námi v této nové společnosti (...)takto nakládá. Nehledě na to, že byl naším představitelem ministr odborník velmi oblíbený, spravedlivý a známý bojovník za pokrok (...) Pod jeho vedením a za pomoci zase těch nejdokonalejších a nejlepších odborníků připravilo to pracovité a nejodbornější MK, které jsme kdy měli návrh zákona pro který katastrofa je mírné slovo. Nedovedu si představit (...),kteří odborníci a nebojácní mužové to jsou, kteří sedí na jistě ne laciných křeslech a kteří se zabývají vymýšlením takových katastrof. Je to schválně anebo je to naprosté ignorování částí umělců a výtvarníků ,kteří jsou také součástí celé české kultury. Pokud je to nezájem,nevím jestli by nebylo nejlepší navrhnout aby se ministerstvo kultury zrušilo (...) Stejně pro nás nic nedělá nebo možná,že dělá ale stále s menšími výsledky (...)Jsou to zbytečně vyhozené peníze (...) kdyby u zakázky,která jde z prostředků nás všech a slouží zase hlavně nám všem(státní zakázka)čili není majetkem jenom pár úředníků, v hodnotě 150 000 000 Kč se podařilo vybojovat 2% (v návrhu jen 0,33 % - 500 tis. Kč) t.j.asi 3 000 000 Kč (nevím jestli s DPH nebo bez protože "bez" by to bylo jenom 2 500 000 Kč) - při současných cenách je cena 150 000 000 Kč cena jenom trošku většího koupaliště bez tobogánu a zábavného doplnění (...) Nevím co se tam dá za ty peníze udělat - trošku menší nebo větší 3x3 m plastika,kdyby kovová s mramorovým soklem nebo 1250 bm dlouhá červená čára kolem celého objektu atd.
Pro další srovnání a posouzení částky - rekonstrukce hotelu v (...)v hodnotě asi 50 mil. Kč - všechny kliky pro celý hotel (...)pro veřejný interiér stály 300 000 Kč. Jaký je rozdíl mezi naší prací a zhotovením kliky, která se dělá v kdovíjakých seriích a s jakými dotacemi někde v Evropě? Jak je ta práce posuzována a jaký je na ní pohled? (...)
Nechtěl jsem tento dopis psát a dělat peklo, ale když jsem si v neděli přečetl rozhovor v LN s novým ministrem kultury, kde uvedl své představy, sny, úvahy a hlavně jeho výrazy, myslím, že to co bude řídit se nemůže nazývat kulturou a měli bychom se tomu bránit (...)