GALERIE G OLOMOUC - VÝSTAVNÍ PROGRAM 2004

Místo konání : Galerie G Olomouc, Dolní náměstí 7, 1.1. – 31.12. 2004

Organizační zajištění a kontaktní adresy :
Unie výtvarných umělců Olomoucka, Dolní nám. 7, 772 00 Olomouc, tel. 585 220 218

Zdeněk Vacek, předseda UVUO, Na Vozovce 12, 772 00 Olomouc, tel. 585 413 734
Marek Trizuljak, akad.mal., místopředseda UVUO, Senička 16, 783 45 Senice na Hané, tel. 585 947 023,
mtrizuljak@volny.cz


Projekt výstavního programu olomoucké Galerie G na rok 2004 navazuje na zkušenost 10 let úspěšného působení UVUO v této výstavní síni, která se od poloviny 60. let 20. století pod názvem “Kabinet grafiky” podstatným způsobem podílela na utváření výtvarného života v Olomouci. S výjimkou let 1995 až 1998, kdy proběhla zevrubná stavební rekonstrukce objektu, zde UVUO realizovala souvislý výstavní program, obsahující každoročně 10 – 12 výstavních titulů, se zaměřením jednak na autorské profily a kolektivní výstavy domácích tvůrců (z Olomoucka a celé České republiky), a jednak na projekty mezinárodní spolupráce. V roce 2004 plánuje UVUO v Galerii G realizaci 11 výstav (viz příloha – výstavní program na rok 2004).

Výraznou charakteristikou je stále větší důraz na mezinárodní umělecké kontakty a výměnné akce, zejména na výstavy a symposia, které výrazně obohacují kulturní nabídku v místě konání a zároveň přinášejí rozsáhlé možnosti prezentace tvorby českých umělců v zahraničí a její začlenění do mezinárodních souvislostí. Rok 2004 je rokem vstupu České republiky do Evropské unie. Galerie G připravuje na toto období významný počet kvalitních projektů spolupráce s umělci, kulturními organizacemi a galeriemi z různých evropských zemí. Souběžně s programem výstav v Galerii G je Unie výtvarných umělců Olomoucka v roce 2004 také spoluorganizátorem tří obsáhlých přehlídek tvorby umělců z Olomoucka v zahraničí (Projekt Vom Wachsen, zámek Zuschendorf, Pirna, Německo, výstavy v galeriích Wort und Bild a M-Art ve Vídni, a v galerii Palazzo Magnani ve městě Reggio Emilia, Itálie). Aktivity UVUO v roce 2004 mají již nyní konkrétní vyhlídku na pokračování v dalším období (např. výstavy v Městské galerii v Brémách a v galerii GS ve švýcarském Luzernu) Zároveň probíhá příprava projektu “EVROPA EVROPĚ”, který navazuje umělecké kontakty s pobaltskými zeměmi (Litva, Lotyšsko, Estonsko).

Mezi významnými tituly výstavního programu Galerie G na rok 2004 lze vyzvednout například reciproční spolupráci s galerií Palazzo Magnani, z italského Reggio Emilia, mezinárodní projekt “HLEDÁNÍ STOP – EVROPSKÉ HORIZONTY” s konkrétními výstupy v Galerii G (červen 2004) a v Městské galerii v Brémách na podzim roku 2004, na které naváže mezinárodni symposium ve Šternberku v roce 2005. Závažný společenský dosah má projekt “MÍSTO PRO ČLOVĚKA” s účastí umělců z České republiky, Itálie a Nizozemska, s doprovodnými kulturními programy a filosoficko-sociologickým symposiem na téma života v současných evropských městech, které bude uspořádáno ve spolupráci s katedrami filosofie boloňské univerzity a Masarykovy univerzity v Brně.

 


PLÁN VÝSTAV PRO ROK 2004 - GALERIE G

 

Leden – únor - “CIVITAS DEI”

Jeden ze stěžejních projektů výstavního programu. Spolupráce s několika evropskými zeměmi (Rakousko, Německo, Polsko, Itálie, Slovensko, atd.). Duchovní inspirace v soudobém výtvarném umění ve střední Evropě, její místo a smysl v dnešní době. Účastní se 76 autorů, z olomoucké oblasti a z celé ČR, a také tvůrci z 5 evropských zemí a z Iráku. K výstavě bude vydán rozsáhlý reprezentativní katalog.

Březen - “REGGIO EMILIA”

Výběr z tvorby tří autorů z oblasti města Reggio Emilia. Významná výměnná výstava a projekt dlouhodobější spolupráce v rámci partnerských vztahů Olomouckého kraje a provincie Reggio Emilia. Na tuto aktivitu navazuje rozsáhlá reprezentativní výstava olomouckých umělců v mezinárodně proslulé galerii Palazzo Magnani, v září 2004.

Duben - “GALERIE GS LUZERN”

Profilová výstava partnerské GALERIE GS z Luzernu. V Galerii G budou představeny kresby 6 švýcarských umělkyň. Souběžně budou v olomoucké galerii Patro vystaveny fotografie, dokumentující kulturní a výtvarné aktivity v Luzernu. Součástí projektu je prostor k prezentaci tvorby českých autorů v příštích létech ve švýcarských galeriích.

Květen - “DOMINIK MAREŠ – OBRAZY”

Profilová autorská výstava ostravského malíře, (nar. 1972), který se postupně začíná výrazně prosazovat na celostátní úrovni.

Červen - “KOMPRESIONISTÉ”

Prezentační výstava pražského volného uměleckého sdružení (autoři jako Peca, Macháň, Achler, Štědra, atd.). Obrazy, sochy, kresby a fotografie.

Červenec - “OLOMOUC – BRÉMY: HLEDÁNÍ STOP A EVROPSKÉ HORIZONTY

Výstava výtvarných umělců z Brém v Olomouci. Projekt dlouhodobější spolupráce mezi umělci z Brém a Olomouce. Na tuto první výstavu navazuje série výstav českých umělců v Brémách a mezinárodní symposium ve Šternberku v roce 2005. 

Srpen - “MÍSTO PRO ČLOVĚKA”

Tvůrčí pobyt v Olomouci za účasti cca 12 umělců z Itálie, Nizozemska a České republiky. Prostory Galerie G budou otevřeny pro účastníky k prezentaci jejich aktuální tvorby a k neformální komunikaci s veřejností.

Září - “SLOVO A OBRAZ”

Společná výstava 30 kmenových autorů partnerské galerie z Vídně, s významným recipročním výstavním prostorem pro české umělce ve Vídni, v galerii WORT UND BILD, kde se rovněž uskuteční výstava s výběrem z tvorby olomouckých autorů (červenec 2004). Akce se realizuje ve spolupráci s Rakouským kulturním institutem v Praze.

Říjen - “MÍSTO PRO ČLOVĚKA”

Stěžejní projekt dlouhodobé mezinárodní kulturní a umělecké spolupráce v evropském prostoru (účast umělců z České republiky, Itálie a Nizozemska). Výstava v Galerii G bude tematicky zaměřena na sondu do života dnešního města. Souběžně proběhne filosoficko-sociologický kongres s mezinárodní účastí na téma současného města a cyklus koncertů a divadelních vystoupení českých a italských umělců. Další aktivity tohoto projektu proběhnou v Brně a v Praze

Listopad - “GALERIE M-ART VÍDEŇ”

Představení známé prestižní galerie, sídlící v centru Vídně. Projekt systematického budování mezinárodních kontaktů, s cílem co největší prezentace českých umělců v mezinárodních souvislostech. Zároveň proběhne reciproční výstava olomouckých tvůrců v galerii M-ART ve Vídni.

Prosinec - “SLAVOJ KOVAŘÍK”

Výběr z tvorby významného olomouckého autora k nedožitému jubileu. Na této výstavě budou představeny zatím málo známé obrazy z pozůstalosti a ze soukromých sbírek, v novém syntetickém pohledu, navazujícím na relativně nedávnou reprezentativní přehlídku z celoživotní tvorby Slavoje Kovaříka, která proběhla ještě za autorova života v olomouckém Muzeu umění.