Seznam členů Sdružení výtvarných umělců Vysočiny vystavujících na Slavnosti jeřabin 2004

Boška Jindřich, Brunová Svatava, Dörfl František, Habermann Leopold ml., Hyliš Karel ak.soch., Hyliš Petr ak.soch., Jirmus Jiří ing.arch., Kasalá Eva, Kasalý Svatopluk, Kincl Vlastislav, Kremláček Josef ak.mal., Luňák Hynek, Macek Josef, Milichovská Eva, Pavelcová Alice, Pavelka Josef, Pečinka Miloslav ak.mal., Petrov Pavel, Prodělal Josef, Toman Pavel PhDr., Schneider Jan

 

Zahájení výstavy Sdružení výtvarných umělců Vysočiny

Vážené dámy, vážení pánové,

Sdružení výtvarných umělců Vysočiny, které se představuje ve Žďáru nad Sázavou v rámci Slavností jeřabin 2004, je členem Unie výtvarných umělců ČR a mezinárodních kulturních organizací, je dobrovolnou výběrovou organizací sdružující výtvarné umělce a teoretiky.
Sdružení výtvarných umělců Vysočiny vzniklo počátkem roku 1990 jako spolek umělců působících v regionu Českomoravské vysočiny zahrnující okresy Jihlava, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Havlíčkův Brod a Pelhřimov. Po roce činnosti došlo k osamostatnění žďárských výtvarníků, kteří založili Klub výtvarných umělců Horácka.
V současné době má Sdružení výtvarných umělců Vysočiny 26 členů, přičemž většina z nich je ve zralejším věku. Sdružení respektuje generační a výtvarné názorové rozpětí svých členů, ctí svobodu jejich uměleckého názoru.

Současná výstava SVUV je volnou přehlídkou tvorby autorů - členů Sdružení výtvarných umělců Vysočiny, a to těch, kteří o výstavu projevili zájem. Jedná se přitom o vcelku reprezentativní výstavu, protože z 26 současných členů se zde na výstavě prezentuje plných 21 členů. Členové SVUV se dohodli uspořádat tuto členskou výstavu svých prací formou "Salonu". Tato forma přináší pro každého zúčastněného možnost prezentace tvorby podle vlastního uvážení. Nejedná se tedy o výběrovou výstavu na základě předem daných kritérií, nebyla ustanovena výstavní komise, která by umisťovala díla v prostoru podle názorového okruhu autorů, druhu výtvarných děl a formátu.
Každému zúčastněnému autorovi byl vyčleněn zhruba stejný rozsah výstavního prostoru s tím, že záleželo jen a jen na výtvarníkovi, jak a čím tento prostor zaplní. Rozdělení prostor je následující:
Městské divadlo: Schneider, Petrov, Pavelka, Prodělal, Luňák
Stará radnice - vchod: Pavelcová, Petr Hyliš
Stará radnice - sál: Macek, Dörfl, Boška, Toman
Kaple sv. Barbory: Brunová, Jirmus, Karel Hyliš
Regionální muzeum: Kasalá, Kasalý, Pečinka, Kincl, Milichovská, Kremláček
Městská knihovna - atrium: Habermann

Je nám známo, že po oficiálním zahájení Slavností jeřabin zde před Starou radnicí bývá dobrým zvykem obejít všechny výstavní prostory a představit výtvarníky v nich vystavující. Většina vystavujících je zde skutečně přítomna a bude osobně představena, v daném výstavním prostoru však již nebude podáván žádný další komentář k autorům či vystaveným dílům, jedině že by tak chtěli učinit autoři samotní.

Na závěr bych ještě rád poděkoval organizátorům Slavností jeřabin za výbornou spolupráci při přípravě výstavy. Věřím, že pro žďárskou veřejnost bude tato výstava podnětnou a hodnotnou přehlídkou výtvarné tvorby autorů z Vysočiny a mohla by se stát i prvním krůčkem k případným samostatným výstavám vybraných umělců SVUV v budoucnosti.


Pavel Toman, člen SVUV, jednatel


Foto: Josef Chalupa